Coaching is geen beschermd vak. Iedereen kan zich loopbaancoach noemen. Natuurlijk is het belangrijk om waar te krijgen voor je geld en de professionele hulp te krijgen waarvoor je betaalt. Hieronder lees je een aantal tips die je helpen bij de zoektocht naar een goede coach.

Vraag om een gratis kennismakingsgesprek: uit onderzoek blijkt dat het effect van coaching voor een groot deel afhangt van een goede klik met je coach, het is een belangrijke factor voor succes in je loopbaancoachingstraject. Daarom biedt een goede loopbaancoach je altijd een gratis kennismakingsgesprek aan. Gebruik dit kennismakingsgesprek om meer te weten te komen over de coach. Vraag jezelf het volgende af: heb ik er vertrouwen in dat deze coach mij kan helpen? Begrijpt hij of zij mijn vraagstelling? Voel ik me voldoende op mijn gemak om me kwetsbaar op te stellen en mijn emoties te delen?

Kijk of de loopbaancoach is aangesloten bij een beroepsvereniging of een keurmerk bezit: Er bestaan verschillende beroepsverenigingen en keurmerken voor (loopbaan-)coaches. Zo is er het keurmerk Noloc Erkend LoopbaanprofessionalBlik op Werk of NOBCO om er een aantal te noemen. Op de websites van deze verenigingen en keurmerken kun je lezen welke eisen zij stellen aan hun leden of aan het behalen en behouden van het keurmerk. Zij werken met standaardprocedures om deskundigheid te testen.

Kijk naar de ervaring van de coach: loopbaancoaches werken vanuit een enorme diversiteit aan achtergronden. Loopbaancoaches werken vanuit een enorme diversiteit aan achtergronden. Er zijn loopbaancoaches met een zakelijke achtergrond op bijvoorbeeld HR gebied, maar er zijn ook loopbaancoaches die uit de sociale hulpverlening komen of een psychologie achtergrond hebben. Ook zijn er veel verschillende opleidingen die  tot het vak van loopbaancoach leiden. Ga praten met loopbaancoaches met verschillende achtergronden en bepaal op basis daarvan waar je je prettig bij voelt. Kijk ook naar de cliënten waar de loopbaancoach zich op richt.

Verzamel zoveel mogelijk informatie over de werkwijze van de loopbaancoach: Als hierover weinig op de website staat, vraag er dan naar in het kennismakingsgesprek. Wat is de visie, welke rol heb jij in het traject, welke verwachtingen mag je hebben van de coach en welke verwachtingen heeft hij of zij van jou? Welke methodiek(en) gebruikt de loopbaancoach en past dit bij jou en bij wat je nodig hebt? Is het traject flexibel in te vullen als je hulpvraag tijdens het traject verandert?

Zoek naar informatie over ervaringen van anderen met deze loopbaancoach: Vaak staan er cliëntervaringen op de website van de loopbaancoach. Je kunt ook kijken of er aanbevelingen staan in het LinkedIN profiel van de loopbaancoach. Lees de verhalen van andere cliënten en kijk of het je aanspreekt.

Veel succes met het vinden van de beste loopbaancoach voor joú!

Mocht je willen weten hoe ik je kan helpen bij jouw loopbaanvraag dan nodig ik je van harte uit voor een oriënterend gesprek. Bel voor een afspraak, 06-199 555 64