Mariette Hermens Loopbaan coach NijmegenBewezen coach methodieken die ik toepas

Loopbaancoaching is altijd maatwerk. Ik gebruik alleen bewezen coach methodieken, waarbij jouw vraag leidend is voor het pad dat we doorlopen. Op deze pagina geef ik een overzicht van de methodieken waarin ik ben opgeleid en die ik toepas als jouw situatie daar om vraagt. De eerste twee methodieken zijn preventief om te voorkomen dat je vastloopt in je huidige rol. De overige methodieken kunnen zelfstandig worden ingezet op ingebed in een loopbaan traject.

Loopbaan check

In twee gesprekken analyseren we jouw situatie aan de hand van een zelfanalyse en stellen we een concreet actieplan op. Ik noem deze aanpak ook wel een Loopbaan APK

Stress-/Burn-out check 

Ervaar je stress? Of vraag je je af of je tegen een burnout aan zit, of er zelfs al in zit? Er zijn heel veel zelf-tests op internet te vinden, hier een link naar een gratis test van de Universiteit van Leuven. Ook maak ik gebruik van de CSR-methode om je stressniveau in te schatten en te meten wat je herstelvermogen is. Vervolgens kunnen we een actieplan opstellen om jouw stressbronnen aan te pakken en je herstelvermogen te vergroten. Soms raad ik je aan een bezoek te brengen aan de huisarts en/of bedrijfsarts, ik ben immers coach en geen medicus. Je leest meer over mijn aanpak voor het voorkomen of herstel van een burn-out op de pagina over Burn-out coaching.

Het koersonderzoek, een persoonlijk loopbaanadvies

Als uitgangspunt voor mijn coach methodiek hanteer ik het Koersonderzoek (ontwikkeld door Adriaan Hoogendijk). Het Koersonderzoek is een bewezen methodie, die een transparante structuur biedt voor zelfonderzoek naar de juiste koers in je verdere loopbaan. Er wordt aandacht besteed aan:

  • je levensloop,
  • jouw persoonlijke voorwaarden voor zingeving en vitaliteit,
  • je bronnen van inspiratie,
  • jouw kwaliteiten en valkuilen.

Aan de hand van oefeningen en opdrachten werk je in onze gesprekken aan je persoonlijke en professionele loopbaanvragen. De opdrachten zijn intensief en soms ook confronterend, maar ze zetten je aan het denken en helpen je bij het maken van keuzes in je loopbaan en leven. Binnen zes tot acht coachgesprekken bereik je je doelen en zet je de stappen om deze te bereiken.
Het Koersonderzoek volgens de methode Hoogendijk heeft naam gemaakt als een zeer inspirerende en gedegen methode voor loopbaanbegeleiding. Uniek aan het Koersonderzoek is de nadruk die ligt op het ontdekken van het meest vitaliserende loopbaanperspectief.

ACT (situationeel handelen)

Vaak wordt veel aandacht gegeven aan hoe een bepaalde situatie of barrière is ontstaan. Maar terugkijken lost niets op. De kernvraag is wat ga je er aan doen? Met de wetenschappelijk goed onderbouwde ACT-methodiek van Gijs Jansen en Tim Batink help ik je om belemmerende overtuigingen los te laten en over te gaan tot actie! Zie ook deze korte video waarin Gijs en Tim vertellen over hun methode en het boek dat ze er over schreven.

CSR (Burn out begeleiding)

Ik ben opgeleid in de toepassing van de wetenschappelijk onderbouwde coach methode CSR voor het begeleiden van cliënten met stress- en burn-out klachten. Bijvoorbeeld voor het verminderen van stress bronnen, het vergroten van het herstelvermogen en de terugkeer naar de werkomgeving of (als dat niet kan) re-integratie op een andere wijze.

IEMT (traumaverwerking)

IEMT staat voor Integral Eye Movement Therapy. Ook deze bewezen coach methodiek geeft blijvende resultaten als gaat om klachten gerelateerd aan een traumatische ervaring, angst, fobie en onverklaarbare emotionele uitbarstingen. IEMT lijkt enigszins op EMDR maar het grote verschil is dat IEMT minder invasief is omdat de client niet gevraagd wordt de traumatische ervaring, angst of fobie te herbeleven.

Wandelcoaching

Mijn praktijk is gevestigd in de prachtige Ooijpolder. Een omgeving die zich uitstekend leent voor wandelcoaching. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de natuur inspiratie biedt en de creativiteit stimuleert. De natuur spiegelt en geeft nieuwe inzichten. Door te werken met de dingen die je ziet in de natuur als metafoor voor wat jou bezig houdt en beweegt kom je in korte tijd tot (nieuwe) inzichten.

Deze bewezen coach methodieken werken ook voor jou

Zoek je een loopbaancoach die gebruik maakt van bewezen coach methodieken? Bel me op 06-19955564 voor een afspraak, of neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.